Dieta mediteraneană, dieta postului intermitent, dieta vegană, dieta flexitariană, dieta keto. Am enumerat cinci dintre cele mai populare diete pentru a pierde în greutate. Ții cură de slăbire? Probabil respecți cu strictețe dieta alimentară și exercițiile fizice zilnice, dar tot efortul fizic și toate dietele pot fi în zadar dacă nu ai un regim sănătos de somn. Da, somnul afectează cura de slăbire.
Da, pentru a pierde în greutate trebuie să ai un regim sănătos de somn. Citește în continuare dacă vrei să știi cum îți afectează somnul cura de slăbire și care este secretul pentru a pierde în greutate.
Cum afectează somnul cura de slăbire
Țin cură de slăbire pentru că vreau să scap de grăsimea în plus. Mai multe studii științifice recente au demonstrat că o dietă personalizată și exercițiile fizice sunt insuficiente dacă nu respecti un regim sănător de somn.
University of Chicago Sleep Research Laboratory publică in 2010 un studiu care a revelat faptul că o persoană care doarme doar 5.5 ore pe noapte pierde cu 55% mai puțină grăsime decât o persoană care doarme peste 8 ore. Asta înseamnă că mai mult de jumătate din efortul nostru de a slăbi este zadarnic dacă nu dormim suficient.
Mai multe studii științifice au arătat că lipsa somnului poate duce la creșterea în greutate. De exemplu, un studiu realizat de Clinica Mayo a descoperit că lipsa somnului suficient combinată cu accesul liber la alimente crește consumul de calorii și, prin urmare, acumularea de grăsimi, în special grăsimi nesănătoase în interiorul abdomenului.
Cei mai mulți dintre noi lucrăm de luni până vineri și ne odihnim în weekend. Un studiu realizat la Universitatea Penn State a revelat faptul că patru nopți de somn insuficient pot modifica modul în care percepem sațietatea dar și felul în care organismul nostru ne aprovizionează cu energie.
„Cei mai mulți dintre participanți au declarat că s-au simțit mai puțin satisfăcuți după ce au mâncat aceeași masă în timp ce erau lipsiți de somn, decât atunci când au mâncat-o bine odihniți”, a spus Kelly Ness – cercetător în cadrul proiectului
Țesuturile adipoase sunt depozite de energie pe care prin dietă și exerciții fizice noi ar trebui să le consumăm. Somnul insuficient determină organismul să-și modifice comportamentul normal. Astfel în loc să consume din grăsimile acumulate în țesutul adipos, organismul prioritizează utilizarea zaharurilor pentru a elibera energie.
Cum afectează somnul hormonii care controlează pofta de mâncare și metabolismul
Un rol important în reglarea apetitului și a metabolismului o au hormonii leptina și ghrelina
- Leptina este hormonul care suprimă pofta de mâncare,
- ghrelina este hormonul care stimulează foamea.
Când nu dormim suficient, nivelurile de leptină scad, iar nivelurile de ghrelina cresc, ceea ce poate duce la o creștere a poftei de mâncare și la consumul excesiv de alimente.
Un somn adecvat ajută la menținerea unui echilibru sănătos al hormonilor leptina și ghrelina, ceea ce poate ajuta la controlul poftei de mâncare.
Somnul, stresul și pierderea în greutate
În plus față de reglarea hormonilor care controlează pofta de mâncare, somnul adecvat poate avea și alte beneficii pentru pierderea în greutate. De exemplu, un studiu realizat la Universitatea din Chicago a constatat că persoanele care dorm mai mult au niveluri mai scăzute ale cortizolului – hormonul stresului care poate duce la acumularea de grăsimi abdominale.
Sfaturi pentru un somn mai bun ca să pierzi în greutate.
Iată câteva sfaturi practice pe care le poți urma dacă vrei să dormi bine și să pierzi în greutate:
- Stabilește-ți un program regulat de somn: Încearcă să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekenduri. Acest lucru te ajută să reglezi ritmul circadian și să-ți îmbunătățești calitatea somnului.
- Asigură-te că dormi suficient. O persoană adultă doarme între 7 și 9 ore. Reține însă că aceste valori nu sunt bătute în cuie. Unele persoane au nevoie de mai multe ore altele de mai puține. Dacă somnul tău este aproape de aceste ore și te trezești dimineața înaintea alarmei cel mai probabil ți-ai împlinit ciclul de somn necesar.
- Evită ecranul telefonului, laptopului sau a tabletei înainte de culcare: lumina albastră emisă de ecranul telefonului, tabletei sau laptop-ului poate perturba producția de melatonină – hormonul care reglează somnul. Evită utilizarea acestor dispozitive cu cel puțin o oră înainte de culcare.
- Crează un mediu propice pentru somn: Asigură-te că dormitorul este întunecat, liniștit și răcoros.
- Asigură-te că dormi pe o saltea confortabilă care asigură poziția corectă a corpului în timpul somnului. Dacă nu ai o saltea confortabilă, iată câteva dintre saltelele testate și recomandate de către noi:
Saltele memory
Saltele memory
- Evită cofeina și alcoolul: cofeina și alcoolul pot perturba somnul, așa că evită consumul lor cu câteva ore înainte de culcare.
- Alege o pernă care să permită alinierea corectă a coloanei vertebrale. Dacă nu ai o pernă potrivită, iată câteva perne verificate și testate de către noi.