Țin minte că, în copilărie, îmi plăcea foarte mult să rămân peste noapte la bunici. Bunicul avea un talent deosebit să spună povești și nimic nu-i mai plăcut înainte de culcare decât o poveste cu Harap Alb sau Făt Frumos. Bunica avea grijă să ne hrănească și să ne dea câte un pahar cu lapte înainte să mergem în pat. În postul paștilor sau postul crăciunului în loc de lapte primeam lapte din miez de nucă. Vreau să vă prezint în continuare cele mai bune 7 băuturi pentru un somn odihnitor și relaxant. Vă vor ajuta să vă bucurați de odihnă pe tot parcursul nopții și să începeți ziua plini de energie și cu poftă de viață.
Lapte cald – băutura clasică dacă vrei să te bucuri de un somn bun
Orice mămică știe că, seara, o cană de lapte cald este cea mai bună băutură înainte de culcare. Cercetătorii cred că secretul acestui obicei vechi de sute de ani stă în aminoacidul numit triptofan. Triptofanul este un aminoacid esențial care nu poate fi produs de organismul nostru pe cale naturală și trebuie obținut prin alimentație sănătoasă. Este un precursor al serotoninei, melatoninei și niacinei care reglează starea de spirit, apetitul și somnul.
Lapte de migdale sau nuci – alternativa dacă ai intoleranță la lactoză sau nu vrei să bei lapte de vacă
Pentru persoanele care au intoleranță la lactoză sau din anumite motive refuză să consume lapte de vacă, cele mai multe articole în domeniu recomandă laptele de migdale. Așa cum am spus mai sus, din experiența personală pe care am trăit-o la bunici vă recomand să încercați laptele din miez de nucă.
Este cunoscut faptul că migdalele și nucile conțin o mare cantitate de triptofan. Nucile au avantajul că se găsesc aproape oriunde în România și pot fi culese direct din copac.
Ceaiul de mușețel calmează și relaxează corpul
Mușețelul este recunoscut pentru efectele sale calmante şi sedative. Cercetătorii consideră că efectele benefice ale ceaiului de mușețel se datorează apigenei, un antioxidant care se găsește în infuzia de mușețel. Acest antioxidant acționează asupra unor receptori din creier asemeni benzodiazepinelor despre care se ştie că fac parte din clasa tranchilizantelor uşoare.
Ceai de roiniță – o băutură odihnitoare cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante
Roinița este o plantă din familia mentei. Denumirea ei științifică este Melissa officinalis. Pentru că are un miros plăcut care atrage albinele, apicultorii folosesc planta atunci când vor să prindă un stup de albine. De la roi vin și denumirile populare ale plantei roiniță, busuiocul stupului, iarba roilor sau floarea stupilor. Atunci când presăm frunzele de roiniță în palmă vom simți o aromă plăcută de lămâie cu tonuri de mentă. Din acest motiv i se mai spune și lămâiță iar la nivel mondial este recunoscută sub numele de balsam de lămâie
Ceaiul de roiniță reduce tensiunea arterială, protejează inima, poate trata stările de greață dar și tulburările de somn. Un studiu realizat asupra a peste 900 de copii cu vârsta de până la 12 ani a demonstrat că peste 80% din persoanele care sufereau de tulburări ale somnului au fost tratați după ce a fost folosită o combinație de frunze de roiniță și valeriană.
Atenție la folosirea amestecului de frunze de roiniță și valeriană
Deoarece valeriana este o plantă care poate crea dependență, recomandăm folosirea ei numai sub supravegherea unui medic specialist.
Suc de cireșe amare – ajută împotriva insomniilor și la reglarea ritmului circadian
În 2010, în Journal of Medicinal Food a fost publicat un studiu realizat pe un grup de 15 participanți. S-a demonstrat că o jumătate de litru de suc de cireșe amare este suficient pentru o scădere semnificativă a insomniei. Studiul a fost ulterior duplicat și a produs rezultate similare.
O parte din raționamentul din spatele acestui efect este că cireșele sunt pline de melatonină – un antioxidant despre care se știe că reglează ciclurile de somn.
Dacă optați pentru această băutură înainte de culcare, vă recomandăm să țineți cont de cantitatea de zahăr pe care o poate conține sucul de ciereșe amare. Asigurați-vă că oferiți organismului suficient timp pentru a consuma zahărul din organism
Smoothie de banane – băutura bogată în potasiu și magneziu, care ajută la relaxarea mușchilor
Bananele au efect somnifer datorită conținutului lor de serotonina, magneziu și potasiu, care acționează sinergic pentru a induce o stare de bine și a facilita adormirea. Serotonina reglează ciclul de somn, magneziul relaxează mușchii și previne întreruperile buște ale somnului din timpul nopții. Potasiu reglează echilibrul hidro-electrolitic al organismului, menținând un nivel optim de hidratare și favorizează somnul. Acum, când știți efectele benefice, vă trebuie doar un blender și o banană.
Ceaiul din flori de tei
Ceaiul de tei conține substanțe care au proprietăți calmante, sedative și antistres și are efecte benefice asupra somnului. O cană de ceai de tei poate ajuta la reducerea anxietății, la relaxarea mușchilor și la inducerea unei stări de bine, care favorizează adormirea și un somn odihnitor
Dacă vrei să te bucuri de un somn sănătos și relaxant ține cont de următoarele sfaturi practice
- Stabilește-ți un program regulat de somn: Încearcă să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekenduri. Acest lucru te ajută să reglezi ritmul circadian și să-ți îmbunătățești calitatea somnului.
- Asigură-te că dormi suficient. O persoană adultă doarme între 7 și 9 ore. Reține însă că aceste valori nu sunt bătute în cuie. Unele persoane au nevoie de mai multe ore altele de mai puține. Dacă somnul tău este aproape de aceste ore și te trezești dimineața înaintea alarmei cel mai probabil ți-ai împlinit ciclul de somn necesar.
- Evită ecranul telefonului, laptopului sau a tabletei înainte de culcare: lumina albastră emisă de ecranul telefonului, tabletei sau laptop-ului poate perturba producția de melatonină – hormonul care reglează somnul. Evită utilizarea acestor dispozitive cu cel puțin o oră înainte de culcare.
- Crează un mediu propice pentru somn: Asigură-te că dormitorul este întunecat, liniștit și răcoros.
- Asigură-te că dormi pe o saltea confortabilă care asigură poziția corectă a corpului în timpul somnului. Dacă nu ai o saltea confortabilă, iată câteva dintre saltelele testate și recomandate de către noi:
Saltele memory
Saltele spumă
Saltele memory
- Evită cofeina și alcoolul: cofeina și alcoolul pot perturba somnul, așa că evită consumul lor cu câteva ore înainte de culcare.
- Alege o pernă care să permită alinierea corectă a coloanei vertebrale. Dacă nu ai o pernă potrivită, iată câteva perne verificate și testate de către noi.